Kan NKK REDDES?

Vi krever store endringer i Norsk Kennel Klub, vi vil ha en lovlydig og rettferdig kennelklubb

Nok er nok, nå må det bli satt fokus på dyrevelferd, rettferdighet og likhet for loven i Norsk Kennel Klub (NKK), vi skal kjempe for medlemmers og tillitsvalgtes rettssikkerhet og ytringsfrihet. Og vi må få fokus på raseklubbene, og raseforvaltningen i kennelklubben før det er for sent.

Vi trenger en kunnskapsrik og respektert kennelklubb, som har fokus på helse og dyrevelferd når det gjelder raseforvaltningen. Og vi trenger en kennelklubb som behandler sine medlemmer med rettferdighet og et forutsigbart regelverk som er i tråd med Norsk lov.
NKK er ingenting uten medlemmer og tillitsvalgte. NKK er ingenting uten tillit og troverdighet. Vi krever en god trygg behandling av medlemmer, tillitsvalgte og ikke minst våre hunder! NKK er blitt et slags parallelt samfunn med sine egne lover, egne straffer og egen domstol der de som kritiserer klubben risikerer ekskludering. Gjør man ikke som kennelklubben mener er rett, da blir man møtt med utestengelse og diverse andre straffer.

KennelNytt har satt søkelyset på en rekke feil og ulovligheter i kennelklubben, medlemmer blir ført bak lyset. Raseforvaltningen er overlatt til tilfeldigheter og Norsk Kennel Klub er handlingslammet. Gjennom mange år er det vokst en ukultur i alle ledd i denne kennelklubben.

Det kommer også frem i den rykende ferske interne undersøkelsen som Representantskapet ba Hovedstyre om å gjennomføre i starten av 2024. Rapporten fikk arbeidstittel «God medlemsstyring og organisasjonsledelse i Norsk Kennel Klub» og dommen var knusende!

Her er utdrag fra hovedpunktene i undersøkelsen:

«NKK fungerer i dag ikke optimalt og det påvirker hele organisasjonen fra bunn til topp.»

«Det er alvorlige mangler ved Hovedstyrets mulighet og evne til å styre organisasjonen.»

«Alle ledd og personer vi har pratet med bekrefter inntrykket av dårlig styring. Årsakene til den dårlige styringen i NKK er mange og skyldes en utvikling som har pågått over lang tid. «

«Når en organisasjon er dårlig styrt blir det rom for at enkeltpersoner/miljøer/aktører får stor makt og innflytelse. Tillitsvalgte mister tillit til at saksbehandlingen fungerer og vil forsøke å finne andre veier enn tjenestevei for å fremme sine saker. «

«Det blir en fare for at HS går ut over sin instruks. Når rollene blir uklare og saksbehandlingen ikke følger reglene kan det lett oppstå mistanke om «vennskapskorrupsjon»

Alt dette samsvarer med hva KennelNytt har avdekket gjennom 2023-24, nå må tidenes opprydding iverksettes! Det haster om det skal være mulig å redde NKK fra et totalhavari. I tillegg har vi nå kartlagt en sterk uformell maktstruktur, som kan betegnes som ren mafia. Her viser det seg et ustrakt kameraderi og korrupsjon i ledelsen, som også gjør seg gjeldende nedover i raseklubber.
Det lille lyspunktet er at vi ser at ved hjelp av at KennelNytt har lagt press på organisasjonen, så ser vi at NKK har blitt tvunget til små justeringer. Dette arbeidet skal vi fortsette med, for hundene våre og for medlemmene!

Her er noen av hendelsene i NKK siden KN kom på lufta:

  • Mai-23 så trekker hovedstyreleder Tom Øystein Martinsen seg fra sitt verv, umiddelbart og uten noe forklaring. Opplysninger som er kommet frem i ettertid tyder på at han ble ofret til fordel for andre i hovedstyret, grunnet tvilsom avtale om fakturering som var gjort mellom Nestleder Nils Erik Haagenrud og styreleder.
  • Juni-23 fratrer Generalsekretær Agnes Beathe Steen Fosse sin stilling, etter kun et halvt år. Hun leverer også inn et brev til Hovedstyret, Kontrollkomiteen, RS’ ordfører, Lovkomiteens leder m.fl. om «Varsel om kritikkverdige forhold i NKK»
  • Her kommer det tydelig frem at hun ble regelrett «kastet ut av hovedstyret», etter å ha fått beskjed om å være «mer sleip og slu»
  • August-23 Hele Domsutvalget trekker seg grunnet Hovedstyret inngripen og .
  • Hovedstyret har innsett at organisasjonen må melde seg selv til Datatilsynet for en rekke grove brudd på personvern
  • Hovedstyret har bestemt at hele disiplinærsystemet må revideres
  • Hovedstyret har iverksatt granskning av en rekke disiplinærsaker som er feilbehandlet.
  • Hovedstyret har erkjent at det er problematisk å gå til disiplinærsak mot et ikkemedlem i NKK
  • Hovedstyret har trukket tilbake fullmakter gitt til administrasjonen.
  • Hovedstyret har også bedt Lovkomiteen om en vurdering rundt hovedstyrets delegasjon av anmeldelsesrett, samt orientere om behov for endringer i RSvedtatt saksbehandling, for å etterleve lovkrav til GDPR/personvern.
  • Høsten 2023 faller dommen i Høyesterett, hvor Norsk Kennel Klub blir dømt for brudd på Dyrevelferdsloven §25. Avl etter NKK sine retningslinjer er ulovlig, på Cavalier King Charles Spaniel. Dommen setter en klar veiledning på hva som er lovlig og ikke, som også vil omfatte andre raser.
  • KennelNytt har avdekket store mangler og brister i NKKs oppfølging av Raseklubbene.
  • KennelNytt har trukket frem HS-vedtak fra 2017 vedr. helsekrav og kryssningsprosjekt på cavalier king charles spaniel som ikke er fulgt opp fra Norsk Kennel Klubb og raseklubben. Hadde vedtaket vært fulgt opp så kunne nok hele rettsaken vært ungått.
  • KennelNytt har avdekket forfalskninger i NKKs hunderegisterdatabase Dogweb, forfalskninger som NKks Administrasjon selv har foretatt og innrømmet.
  • Kennelnytt har avdekket en rekke saker med kameraderi, lekkasjer, forskjellsbehandling og en utbredt ukultur i Norsk Kennel Klub
  • Lovkomiteen kommer med sin vurdering av HA sin inngripen i disiplinærsaker, og med det bekrefter at organisasjonen er fullstendig korrupt, ved at Hovedstyret, Kontrollkomiteen og Lovkomiteen samarbeider om disse ulovlige handlinegne.
  • Anette Jahr, jurist og tidligere DU-medlem kommer med sitt varsel om «kompisregel» i NKK, og som hun beskriver det, nå er det offisielt fritt frem for råspikka maktspill, kameraderi, utilbørlig påvirkning og annen dævelskap.
  • Domsutvalg nr2 trekker seg fra sine verv 8/2-24 med bakgrunn i Lovkomiteens avgjørelse i sak 1-2024, og uttaler; Med en slik rettstilstand i organisasjonen finner vi det ikke riktig eller meningsfylt å fortsette arbeidet i Domsutvalget og vil med dette varsle vår fratredelse.
  • I April-2024 kommer konklusjonen fra prosjektrapporten «God medlemsstyring og organisasjonsledelse i NKK», den er knusende. Den avdekker en organisasjon i krise og bekrefter det som kennelNytt har tatt opp siste året.

«NKK fungerer i dag ikke optimalt og det påvirker hele organisasjonen fra bunn til topp. Prosjektgruppen mener at NKK er overmoden for et systematisk arbeid for å bygge en god kultur»